Taizé diensten

In onze gemeente vieren we 6x per jaar een Taizédienst.
Deze diensten zijn ontspannen vieringen in de geest van Taizé: geen preek, een eenvoudige bijbeltekst en liederen die “dragen” en blijven hangen in je gehoor en in je hart als een gebed, waardoor de eenvoudige teksten steeds meer doordringen tot diep in je ziel.
Met een zekere rust en een lange stilte. In de sfeervolle ruimte met kaarslicht, een kruis, een icoon.

Wat is Taizé?
Taizé is een klein dorpje in het midden van Frankrijk waar jongeren vanuit de hele wereld elkaar ontmoeten.
Het wordt ook wel de pelgrimage van ver¬trouwen op aarde genoemd. Sinds 1957 ontvangt Taizé steeds meer jongeren.
De stroom jongeren en ook volwassenen is bijna niet meer te stuiten.
De kerk is nu zo uitgebouwd dat er 6000 mensen in kunnen.
Je moet op de grond gaan zitten en je zit er zo dat je alles kunt zien: de iconen, de grote groep broeders en het altaar. Ieder dag zijn er drie vieringen met veel zang.
De kerk is de hele dag open en er zijn vaak zangrepetities, vaak met wel 400 jongeren.
Naast de kerk is er een terrein zo groot als het Pinkpopterrein in Landgraaf waar je kunt kamperen.
Ook kunnen er 2000 jongeren ondergebracht worden in houten barakken.
Het terrein ligt midden in het mooie Bourgondië, er is veel mooie natuur en er is een stilteplek bij een meer en waterval.

Wie komen naar Taizé en wat doen ze daar?
Tijdens de drukke zomerweken zijn er per week tussen de 3000 en 5000 jongeren uit wel 75 verschillende landen.
Zij nemen deel aan de wekelijkse ontmoetingen waarin het thema ‘innerlijk leven en solidariteit onder de mensen’ steeds centraal staat.
Iedere dag is er een vast programma: drie keer per dag is er een gemeenschappelijk gebed in de kerk.
Steeds meer broeders treden tot de kloosterorde toe, zowel protestants als katholiek.
Momenteel telt de broederorde 80 broeders; een deel hiervan bevindt zich in Taizé en het andere deel leeft mee onder de allerarmsten ter wereld om zo een symbool van hoop te zijn.
Taizé hoopt met de jongeren in de bronnen van het geloof een zin voor hun leven te ontdekken.
Soberheid en het meebeleven van de kerkdiensten en gesprekken staan centraal in Taizé.
Zo hopen zij de jongeren voor te bereiden tot het opnemen van hun verantwoordelijkheid om in hun eigen leefsituatie een symbool van hoop en vertrouwen te zijn.

Dorpskerk
datum en tijdstip 21-07-2019 om 09:30 uur