Erediensten

De eredienst neemt een belangrijke plaats in in de gemeente.
Hier klopt het hart, van waaruit alle andere dingen gestalte krijgen.
Vanwege het SOW-proces zijn in de afgelopen jaren diverse veranderingen rondom de eredienst aangebracht.
Liturgisch is de gemeente gewend aan de volgorde: Begroeting, groet, bemoediging, drempelgebed, intochtpsalm, kyrie of verootmoedigingsgebed, glorialied, de Heilige Schrift, gesprek/verhaal voor kinderen (kinderen naar kinderkerk), schriftlezing, lied, uitleg/verkondiging lied, (kinderen komen terug uit kinderkerk), gebeden, inzameling gaven, dank/voorbeden, slotlied, wegzending/zegen.

Aandacht voor de kinderen
Als regel wordt het leesrooster van "de Eerste dag" gevolgd, zodat de stof gelijk is aan die van de kinderkerk, waar gewerkt wordt met Kind op Zondag.
De kinderen krijgen in de dienst meestal apart aandacht door een gesprekje met de predikant, voorafgaand aan de schriftlezingen, hierna gaan de kinderen van de basisschool groep 1 t/m 8 naar de kinderdienst. In alle diensten is er kindercrèche voor de jongste kinderen. In de kinderkerk horen de kinderen een verhaal wat veelal aansluit bij de preek van de eredienst waarna er met de kinderen over gesproken wordt.
M.b.v. knutselwerkjes of spelletjes gaan we vervolgens verder in op het thema uit het verhaal.
De verhalen komen voornamelijk uit het blad ‘Kind op Zondag’, dit blad wordt uitgegeven door de Nederlandse Zondagsschool Verenigin, 'Kind op Zondag' volgt hetzelfde leesrooster als 'De Eerste dag'. In dit Blad staat aangegeven welke schriftlezingen voor de gewone kinderkerk worden aanbevolen.
Voor de Advents- en Veertig dagen-tijd werkt de leiding van de kinderkerk met specifieke projecten.

Tienerkerk
Maandelijks is er tienerkerk (elke 2e zondag van de maand)

Tienerkerk is anders dan Tienerclub. Tienerkerk is een kerkdienst parallel aan de normale kerkdienst, maar dan helemaal gericht op tieners.
Dit vindt plaats in het tiener/cjv zaaltje boven de consistorie van de kerk.
De tieners worden geprikkeld om over hedendaagse onderwerpen na te denken. In de onderwerpen wordt net als in de kerk een relatie gelegd tussen Bijbelverhalen en hedendaagse problemen.

Veel bijzondere diensten
Onze gemeente kenmerkt zich door een groot aantal bijzondere diensten.

Enkele voorbeelden:
  • gemeentezondag
  • oogstdienst
  • jeugddienst,
  • kinderkerk i.v. m. afscheid oudste kinderen
  • ZWO-dienst
  • bevestiging ambtsdragers