Avondmaals project 2014 - Zorgboerderij Op aarde

Voor 2014 heeft de diaconie gekozen voor een binnenlands doel en dicht bij huis:
Stichting Zorgboerderij OP AARDE, een boerderij met Zaai, Zorg & Zin aan de Sleepseweg te Brielle.
Op de zorgboerderij biedt men een zinvolle dagverzorging aan voor nog thuiswonende ouderen die last hebben van dementie, de gevolgen van een herseninfarct of sociaal isolement.
Op Aarde betekent een belangrijke aanvulling op de kwaliteit van het leven.

Bij Op Aarde zijn zorgdeelnemers in goede handen. Die rust, ruimte en regelmaat bieden structuur aan de dag. Zij krijgen daar aandacht en kunnen zichzelf zijn op een plek die ze herkennen.
Doordat de zorgdeelnemers zinvol meewerken in en om de boerderij kunnen zij langer zelfstandig blijven wonen.
Het biedt verlichting voor de taak van mantelzorgers.
‘Ouderen zitten hier niet achter de geraniums maar er tussen.’
Eigen initiatief en creativiteit worden gestimuleerd, onder andere in de volgende activiteiten:
  • Diverse activiteiten in de (moes-) tuin en op het land
  • Klusjes in de schuur en de werkplaats
  • Samen koffie drinken
  • Eten voorbereiden / koken
  • Samen een warme maaltijd eten (met eerlijke producten van vroeger)
  • De dieren verzorgen
  • Kleine huishoudelijke klusjes
In overleg met Arjan Monteny en Ronald van de Vliet en de Stichting Vrienden Op Aarde hebben wij gekeken waar wij concreet kunnen ondersteunen:

Voer voor de dieren: de kippen, duiven, geiten, schapen en varkens worden gevoerd door onze zorgdeelnemers. Hiermee kunnen de deelnemers ‘zorgen voor’, in plaats van dat er voor hun gezorgd wordt.

Tuingereedschap: de moestuin heeft werk in alle seizoenen. Dit kan variëren van handgereedschap, dat door de zorgdeelnemers zelf gebruikt kan worden, tot elektrisch/motoraangedreven gereedschap, waardoor er randvoorwaarden geschept worden om de zorgdeelnemers hun activiteiten makkelijker uit te laten voeren (bv maaier)

Klusspullen voor houtbewerking: hout, gereedschap, verf; veel van de mannelijke deelnemers klust graag in de werkplaats. Van eenvoudige schilderklusjes, renovatiewerk tot het bouwen van een nieuw konijnenhok. Daarmee kunnen zij zelf ook vorm geven aan hun zorgboerderij.

Wij, als diaconie, denken en weten het ook zeker; voor komend jaar hebben we weer een mooi, zinvol en zorgzaam project gevonden!

Zondag 16 februari starten we met dit nieuwe project: Helpt u mee?
Voor meer informatie: www.boerderijopaarde.nl

Dorpskerk