WEESHUIS VAN DE ZIEL (29-12-21)

Zo zou je deze verloren dagen tussen kerst en oud & nieuw ook kunnen noemen. Rationeel gesproken zou je op elke willekeurige dag met goede voornemens kunnen beginnen, maar zo werkt het niet. Het moet eerst 1 januari zijn (en dan nóg….). En als de dagen grijs zijn, zoals deze, dan worden onze zielen dat vanzelf ook een beetje. Daarover gaan de gesprekken dan. Dus.

Over het voorbije jaar, de voorbije jaren. Wat we moesten laten liggen, wat we desondanks hebben gevonden. Over de betekenis van genade, en hoe het woord ‘ongenadig’ bij nader inzien vooral gaat over onszelf. Hoe we elkaar ongenadig zijn, veel te vaak. Hoe we onszelf ongenadig zijn, nóg vaker. De hoge lat, het oordeel, het gebrek aan liefde. Dat allemaal. En hoe we snakken naar verbondenheid. En ook: hoe het er soms zomaar is. Dat óók. Hoe de zegen als een lichtstraal over onze wegen valt. En hoe we daar allemaal onze eigen verhalen bij hebben.

God gaat met iedereen een eigen weg, zei ik aan het begin van de eenvoudige inleiding op de doop van afgelopen kerstmorgen. God gaat met iedereen een eigen weg. Hij is in de herinneringen, die deze dagen opspelen. Hij is in het verdriet dat we bij ons dragen. Hij is in de heimwee naar betere tijden. Hij is in het gemis dat altijd blijft schrijnen. Maar hij is ook de hoop. Hij is het raadsel dat ons zomaar overvalt: het kán niet maar het gebeurt. Hij is het geloof in betere tijden. Hij is de genade, die ons zacht en mild stemt. Zodat we zacht en mild voor elkaar kunnen zijn. Dat allemaal. Dat treffen we aan, dwalend door het weeshuis van de ziel. Verliezen. Vinden. En gevonden worden.

Marijke van Selm

PS Los van deze mijmeringen is heel concreet de Dorpskerk nog open op donderdag- en vrijdagmiddag van 13-17u. Om even stil te zijn, een kaarsje te branden en nog steeds: een kraamcadeautje achter te laten voor de Moeders van Oostvoorne en de Voedselbank

Kerkdienst meekijken

meevieren of terugkijken