Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostvoorne
 
 
VOOR MIJ GEDAAN (9-7-21)

VOOR MIJ GEDAAN (9-7-21)

Martijn was pastor in de jeugdgevangenis van Spijkenisse. Hij leidde er kerkdiensten voor ‘de jeugdigen’, zoals hij ze zelf noemde, en sprak met hen over hun levens als ze daar behoefte aan hadden. Levens waarin al van alles vooraf gegaan is aan de criminaliteit waarvoor ze tenslotte achter de tralies belandden. En dan hebben we het niet over fietsen zonder achterlicht. Geweld, beroving, verkrachting. Moord. Jongens als Delano G., die nu wordt verdacht van de aanslag die heel het land met afschuw vervult. 

Martijn was een paar keer bij ons in de dienst, live en later digitaal, om over zijn werk te vertellen. Hoe dat omgeven is met talloze veiligheidsmaatregelen. Hoe hij altijd alert is, en hoe dat soms wringt met de vertrouwelijkheid van persoonlijke gesprekken over ontspoorde levens. Hoe hij daarover vertelde. En indruk op ons maakte. Zo’n man met een onverwoestbaar, bijna naïef geloof in mensen, in ‘de jeugdigen’ tegenover zich. Jongens als Delano G. Het is niet moeilijk je de internetreageersels op dat soort geloof voor te stellen. Die komen erop neer dat wie in deze jongens gelooft, of zelfs maar investeert, zelf opgesloten dient te worden. Levenslang.

Toen we geld ophaalden in onze gemeente, om Martijn te helpen zijn kerkruimte opnieuw in te richten, was er een kind dat vragen stelde aan zijn moeder. Ze hebben toch heel slechte dingen gedaan, die kinderen, zei hij, ze hebben hun straf toch verdiend? Waarom moeten wij daar dan geld voor inzamelen? Wat een goeie vraag! Want het is één ding om de werken van barmhartigheid te promoten, het voeden van de hongerigen, het bezoeken van de gevangenen, en wat jij hebt gedaan voor de minste van mijn broeders, dat heb jij voor mij gedaan (Matteus 25). Het is één ding om dat in zijn algemeenheid te lezen en te doen. Maar het is een ander ding als die gevangene een gezicht krijgt met een balkje voor zijn ogen, en een naam, en een gruwelijke daad op zijn geweten. 

Vandaag denk ik aan Martijn, en aan al die andere geestelijk verzorgers in justitiële inrichtingen. Ik bid voor hen die de jeugdigen die van God los zijn, niet loslaten. Ik bid om gerechtigheid, meer dan ooit. Maar vooral om geloof. En hoop. En liefde.

Marijke van Selm

Lied

 
terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.