Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostvoorne
 
 
UIT DE CATEGORIE KLEIN LEED (24-4-20)

UIT DE CATEGORIE KLEIN LEED (24-4-20)

Ooit woonde ik een tijdje in Israël, in een kibboetsachtige setting. Allemaal jonge mensen met veel dromen en weinig geld. Gelukkig wisten we toen ook al dat je nooit te groot kunt dromen, terwijl je van geld met weinig toe kunt. We knipten bijvoorbeeld, om de kapper uit te sparen, elkaars haren. Daarbij moet gezegd worden dat velen daartoe geroepen werden, maar gelet op het resultaat uiteindelijk weinigen uitverkoren. Op een dag werd ook ik uitgenodigd de schaar ter hand te nemen, en hoewel ik bij mijn tweede klant in het oor knipte (bloedde vréselijk), heb ik in die tijd toch vele avonden de blaren op mijn vingers staan knippen.

In mijn gezin met drie opgroeiende jongens waren de kapsels vervolgens jarenlang mijn verantwoordelijkheid. Het was maar al te makkelijk om het zelf te doen, zeker in de periode dat de stekeltjes mode waren. Geen gedoe met kapsalons en kappers, maar een snelle zit op de stoel voor je moeder en hup weer naar buiten. Ideaal. Wanneer deze praktijk veranderde weet ik niet meer precies. Op een dag wil iemand een kapsel dat jij niet in je repertoire hebt. Of gewoon naar de kapper, zoals alle andere jongens. Dat was natuurlijk ook prima. Zo is mijn ‘thuiskapsalon’ geleidelijk verdwenen. Waar ik vroeger woest kon worden als de kappersscharen weer eens voor iemands nagels gebruikt waren, of voor karton, en bovendien niet teruggelegd op de plek waar ze hoorden, zijn ze nu voorgoed opgeslokt door de huizen waar we woonden. Voorbije tijd.

Een herenkapsel voor de zoon, dat lukt nog wel in deze dagen. De tondeuse is er nog. Maar mijn eigen haar is een ander dingetje. Dat de lichte plukken die ik al honderd jaar laat blonderen uitgroeien vind ik nog niet zo erg. Maar die pieken! Die gespleten punten! Dat model dat nergens meer op lijkt! Ik doe mijn best de mindset van trendwatcher Lidewij Edelkoort over te nemen, die pontificaal met gigantische uitgroei op tv kwam vertellen over het nieuwe normaal, de huisvlijt, de soberheid, het terug-naar-de-basis. Gewoon doen alsof het dus eh, gewoon is, dit coronakapsel. Ik oefen elke dag. Ziehier het kleine leed van de predikant die de verslonzing vreest. Ik verdenk onze premier er overigens van tóch geknipt te zijn. Maar ja. Misschien doet bij hem zijn moeder het nog wel.

Marijke van Selm

terug
 
 
 
 

Dorpskerk - Hemelvaart - max. 30 kerkgangers
datum en tijdstip 13-05-2021 om 09:30 uur

ds. R. van Selm

meer details

Dorpskerk - Max. 30 kerkgangers
datum en tijdstip 16-05-2021 om 09:30 uur

ds. R. van Selm

meer details

 
Kerkdienst meekijken

meevieren of terugkijken
 
Houd moed ...heb lief!

De rubriek
 
Marijke's blog

Naar blog
 
Ons Kerkblad digitaal

Ons kerkblad!
 
Kringloopwinkel 'Het Vervolg'

 
Overzicht kerkdiensten

Klik HIER voor het overzicht
 
Digitale nieuwsbrief

Voor aanmelden of downloaden PGO Nieuwsbrief klik hier.
 
Kerkdienst meevieren

Kerkomroep.nl
 
Bestellen van Collectebonnen

meer
 
Vraag, opmerking of idee?

Klik HIER meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.