OVER DE GEEST EN HET WAAIEN (1-6-22)

Toen ik u vertelde dat ik volgend jaar een tijdje vrij ga nemen, schreef ik ook dat dominees voorheen elke paar jaar drie maanden op studieverlof werden gestuurd. En dat die regeling is afgeschaft. Daarvoor in de plaats is studieplicht/verlof door het jaar heen gekomen; zoveel vrijgestelde uren, zoveel studiepunten. En dat moet je zelf organiseren. Voor mensen die niet al te goed in plannen en rekenen zijn, zoals uw dominee, best ingewikkeld. Temeer daar er niemand aan het eind van het jaar vraagt naar de studiestatus.

Drie jaar geleden startte ik een promotietraject. Zoiets vult uiteraard de studielast geheel in. Maar het idee van promoveren belandde om allerlei redenen in de ijskast om op zeker moment zelfs daaruit te verdwijnen. Daarvoor in de plaats kwam niets. Dat is jammer. En het is ook niet goed. Want een mens heeft nu eenmaal voeding nodig om te kunnen leven en werken. En dat geldt zeker voor een predikant, die zaadjes rondstrooit maar wel moet zorgen dat haar eigen haverzak gevuld blijft. Bij alles wat om aandacht schreeuwt in deze na-coronatijd is ook dit een belangrijk punt van reflectie.

De vrije maanden volgend jaar zijn een manier om weer op te laden (dit is overigens gewoon onbetaald verlof, geen studieverlof). Maar daarnaast ben ik in deze tijd, na deze intensieve jaren, er ook aan toe om meer te investeren in verdieping en bezinning. Dat vertaalt zich in het theologie-leesclubje dat ik startte met een aantal collega’s (zes mensen, zes boeken per jaar), de retraiteserie ‘dienend leiderschap’ waarvoor ik elke paar maanden een etmaal in het klooster ben (volgende week weer), de tweedaagse cursus ‘Ambt in verandering’ eind deze maand en later in het jaar nog enkele kortdurende trainingen. Want het moet allemaal wél ergens vandaan blijven komen. Soms lijkt dat misschien vanzelfsprekend. Maar dat is het aan deze kant niet altijd. Want de Geest waait onverminderd fris en stevig. Maar het is wel zaak in de wind te blijven staan….

Marijke van Selm

(schilderij De haverzak van Pieter Dupont)