MARIA (6-12-21)

Wat ik nog even wil vertellen. Ik vroeg wie er weleens een Weesgegroet had gebeden. Niemand. Dan ben ik dus de enige. Ik werkte als leerling-verzorgende in Woerden. Daar ontmoette ik Ietje. In Ietjes hoofd was het chaos, en dat maakte haar voortdurend angstig en ontheemd. En dan ging ze luidkeels weesgegroetjes bidden. Vaak ging ik dan bij haar zitten en bad met haar mee. Dat kalmeerde haar, en geleidelijk kwam dan de rust, en konden we even praten. Ik zie haar lieve gezicht veertig na dato nog zó voor me. Heilzame, ontroerende ontmoetingen waren het, van hart tot hart. En ik wens het ons allemaal toe, als we alleen zijn of bang. Iemand die over kan steken naar jouw wereld. Nu en in het uur van onze dood amen.

In de serie schilderijen die ik samenstelde bij het thema ‘aankondiging van de geboorte’, gisteren in de dienst, was het deze die mij het meest aangreep. Na de schrik, en de verwondering, het wonder zélf, is er hier alleen maar serene rust. Maria zou je buurmeisje kunnen zijn. Ze heeft een vriendin, ik denk dat het een vriendin is die bij haar staat, zo doen vrouwen toch, hun verhalen aan elkaar vertellen, de een vertelt, de ander luistert, en zo, al vertellend, groeit de zekerheid en het vertrouwen. Het is bijna tastbaar aanwezig op dit schilderij (‘Annunciatie’, Raphael Soyer 1980). Na de storm de stilte. En een witte handdoek, die doet denken aan zuiverheid, aan schoon en echt. Vastgehouden op een manier, alsof er zó een kind in gelegd kan worden. Een kind dat zachtheid nodig heeft, en bescherming. En geloof in de toekomst. Kome wat komt.

Marijke van Selm

Kerkdienst meekijken