Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostvoorne
 
 
KERSTMIS 2020 (28-12-20)

KERSTMIS 2020 (28-12-20)

Storm Bella heeft van het kraampje met de kaarsen en de kunstkerstboom een ravage gemaakt. De kerstwensen en – gebeden zijn door de hele kerktuin verspreid. Maar het kraampje is goed bezocht, in de afgelopen dagen, en de lichtjes die een engel vormen, en een hart, en een ster, hebben drie dagen en drie nachten gebrand, en de storm getrotseerd. Dit is wat er gebeurt als alles je uit handen wordt geslagen: je kerstdienst, je samenzang, je kerstwandeling. Opwellingen binnen de mogelijkheden van de perken. Al moet gezegd. Het wordt wel schraler, erbinnen. Maar toch.

Met alle onvolkomenheden van onze tijd en onze gaven vieren we kerst. Er worden woorden en talenten gedeeld, er wordt gezongen, er waren tevoren met heel veel liefde tasjes verspreid waarmee de kinderen op kerstmorgen thuis kinderkerk hebben, en in de kerk is er beer, die het allemaal niet verbaast want hij kijkt nu eenmaal nergens meer van op. Er is het Grote verhaal van het Kleine, er zijn de kleine verhalen van het sobere samenzijn, en hoe dat ook gekoesterd wordt. Ondanks. Toch. Binnen de perken, met de mogelijkheden.

Op deze zondagmorgen is er de energie van de Top2000 dienst. Ik kan er niet aan wennen, zegt Niek, van de band. Die lege kerk. Nee, vertel mij wat. Maar we doen het ermee.

’s Middags ruimen Els, Fop en ik de verlichting in de tuin op. De tweehonderd glazen potjes die bij de pastorie aangeleverd werden, gaan in etappes naar de glasbak. We constateren met verbazing dat de lichtjes nog steeds branden. We rapen de natgeregende kaartjes in de tuin bij elkaar. Het zijn er nog best veel. Die waar wat op geschreven staat, ook al is het onleesbaar geworden, hangen we nat en al terug aan de verfomfaaide boom die nog een poosje in de kerk mag staan. Als ik thuiskom is er een bericht van overlijden en een uitvaart in de komende week. Zo gaat het.

Marijke van Selm
 
terug
 
 
 
 

Dorpskerk - Hemelvaart - max. 30 kerkgangers
datum en tijdstip 13-05-2021 om 09:30 uur

ds. R. van Selm

meer details

Dorpskerk - Max. 30 kerkgangers
datum en tijdstip 16-05-2021 om 09:30 uur

ds. R. van Selm

meer details

 
Kerkdienst meekijken

meevieren of terugkijken
 
Houd moed ...heb lief!

De rubriek
 
Marijke's blog

Naar blog
 
Ons Kerkblad digitaal

Ons kerkblad!
 
Kringloopwinkel 'Het Vervolg'

 
Overzicht kerkdiensten

Klik HIER voor het overzicht
 
Digitale nieuwsbrief

Voor aanmelden of downloaden PGO Nieuwsbrief klik hier.
 
Kerkdienst meevieren

Kerkomroep.nl
 
Bestellen van Collectebonnen

meer
 
Vraag, opmerking of idee?

Klik HIER meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.