Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostvoorne
 
 
JEZUS (12-6-20)

JEZUS (12-6-20)

Met twee groepen rond-de-veertigers lees ik Marcus. Het lag een tijdje stil, zoals alles. Maar deze dagen ontmoet ik beide groepen weer. Tot mijn vreugde. Gisteravond de ene, vanavond de andere. In de consistorie van de kerk, tafel in een U-vorm, de anderhalve meter grappend maar toch in acht nemend.

Geleidelijk beitelen we in de gesprekken die ontstaan de figuur Jezus tevoorschijn uit gestolde beelden en verhalen, te overbekend om nog te ontroeren. Of te ergeren. Ergernis vind ik ook goed. Alles wat niet vanzelfsprekend is reken ik goed. En dan mag alles gezegd worden. Dat hij nog maar zo’n jonge man was eigenlijk, begin dertig, en pakte hij het nou wel zo handig aan allemaal? En als hij zelf al doorheeft dat de mensen hem toch niet begrijpen, waarom legt hij het dan niet beter uit? En dat hij dat dan tegen zijn leerlingen zegt: die anderen begrijpen mij niet, maar jullie wel. Is dat zo? Wat een rare opmerking eigenlijk. En het wordt nog erger ook. Sommigen knappen af op de botte toon die Jezus in Marcus 4 aanslaat tegen de menigte. Als je zó tegen mij gaat praten ben ik weg. Anderen zouden naar zijn bijeenkomsten waarschijnlijk helemaal niet gaan. Al die ophef. Het zal wel.

Ergernis is goed, zeg ik dan. Ik zoek er zelf ook vaak naar bij het voorbereiden van een preek. Waar haakt het (dat vroeg ik aan Martijn ook: waar haak je aan, en hij zei: waar haak ik áf bedoel je), waar zit de verbazing, de vreemdheid. Want dáár kan iets gebeuren. En later thuis denk ik, zoals zo vaak, dat ik het helemaal niet goed doe. Dat ik nog veel meer had willen zeggen. En vragen. En uitleggen. Dat is hoe het gaat. Er is altijd een open einde.

En toch denk ik ook. Wat is dit goed. Dit móet. Graven, in die Bijbel, in die verhalen, en zien wat er tevoorschijn komt. Een man die zegt van God te zijn, en wat zegt hij eigenlijk. Waarom. Hoe. Wat bezielt hem. Ik wil zo graag dat we hem een beetje beter leren kennen. Ik wil zo graag dat er iets leeft, al is het ergernis, of verbazing, laat het maar gebeuren. Want volgens mij is dát precies het zaad dat hij zaait, in die geheimzinnige gelijkenis die hij vertelt, maar niet uitlegt. Wie oren om te horen heeft, die hore. Aan ons de bloemen, en het graan. Laat het maar gebeuren.

Zo zijn we op reis, door een Bijbelboek. Alles ligt open.

Marijke van Selm

terug
 
 
 
 

Dorpskerk - Hemelvaart - max. 30 kerkgangers
datum en tijdstip 13-05-2021 om 09:30 uur

ds. R. van Selm

meer details

Dorpskerk - Max. 30 kerkgangers
datum en tijdstip 16-05-2021 om 09:30 uur

ds. R. van Selm

meer details

 
Kerkdienst meekijken

meevieren of terugkijken
 
Houd moed ...heb lief!

De rubriek
 
Marijke's blog

Naar blog
 
Ons Kerkblad digitaal

Ons kerkblad!
 
Kringloopwinkel 'Het Vervolg'

 
Overzicht kerkdiensten

Klik HIER voor het overzicht
 
Digitale nieuwsbrief

Voor aanmelden of downloaden PGO Nieuwsbrief klik hier.
 
Kerkdienst meevieren

Kerkomroep.nl
 
Bestellen van Collectebonnen

meer
 
Vraag, opmerking of idee?

Klik HIER meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.