DE HEER IS OPGESTAAN…. (18-4-22)

…..de dominee is gaan liggen. Domineesgrapje hoor. Maar een beetje bijkomen van een intense week moet ik wél. Op deze ‘day after that day before’ een paar schetsen van Chantal Breukers, die ik afgelopen najaar aantrof op de tentoonstelling over Maria Magdalena in het Catharijne Convent in Utrecht. De tentoonstelling vond ik niet zo verrassend (ik was als theoloog dan ook niet de doelgroep) maar er waren een aantal beelden die me erg roerden. Waaronder deze. De dans. De beweging. Het speelse.

Een tijdje geleden vroeg iemand mij welk Bijbelverhaal ik het mooiste vind. De vraag overviel me, ik wist het niet meteen. De storm op het meer, zei ik, met Petrus die over het water wil lopen. Later dacht ik dat Jakob bij de Jabbok mij eigenlijk ook wel erg dierbaar is. Of een paar Psalmen. En nog weer later dacht ik nee. Het is dit. Dit tere verhaal van de opstanding in Johannes 20. Het vroege morgenlicht. De aarzeling. Engelen. Twijfel. En die man: houd me niet vast. Houd me niet vast. Misschien vind ik dat wel de mooiste zin van de hele Bijbel.

Zo ging het gisteren over dansen, en bewegen, in woord en (met deze schetsen) beeld. En de wil en het verlangen om ondanks wat voor omstandigheden dan ook het leven te blijven leven. Als diepste drijfveer. Als Paasevangelie, of het nu uit Jeruzalem komt of uit Oekraïne. De wil en het verlangen het leven te blijven leven. En te bewegen in de ruimte die we vinden. Daar waar Hij is. Daar waar wij zijn.

Wees opstandig!

Marijke van Selm