Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostvoorne
 
 
BIJSPIJKEREN (27-8-22)

BIJSPIJKEREN (27-8-22)

Vandaag is alweer de laatste dag van drie studiedagen in Dominicanenklooster Huissen. Daar neem ik deel aan de zogenaamde ‘Bijspijkerdagen Theologie’ met lezingen over allerhande onderwerpen die het terrein van de theologie bestrijken. Zoals daar zijnde een introductie van de Jonge theoloog des Vaderlands Tabitha van Krimpen, een ademloos boeiend betoog van rouwspecialist Manu Keirse, Marian Geurtsen over seksualiteit als ‘de roze olifant in de kerk’ en hoogleraar Christa Anbeek over ‘gemeenschappen met een hart’. Een boordevol programma van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, nou ja niet al te laat maar wel ’s avonds. Daarna is er nog wel tijd voor een drankje en doorpraten met een van die andere theologen met wie ik hier ben - wonderlijk genoeg ben ik de enige actieve gemeentepredikant, de rest is allemaal anderszins werkzaam of met emeritaat. Dat ik tussendoor de preek nog moest schrijven voor morgen is bijna een dingetje in de groep geworden. Ik stond daartoe vroeg op en skipte gisteren een van de lezingen, die over de Joods-christelijke dialoog. Misschien omdat ik rond dat thema zelf in oktober een lezing ga geven in de Sjoel in Brielle, samen met een bestuurslid van de PAIS-werkgroep Rotterdam. Maar dat komt later.

Voor nu is er alleen deze nieuwe dag, het verheugende verwachten van nog een fijne boost aan inspiratie, en het prachtige licht door de bomen van de kloostertuin in Huissen. Er wonen nog een paar Dominicanen hier, en verder zijn er doorlopend gasten voor de veelheid aan trainingen en cursussen waarop men hier al jaren geleden is begonnen in te zetten. De rust wordt gegarandeerd door de vieringen: lauden, een middagviering, en de vesper. En de energie komt van al die mensen die het hier opdoen, en in omloop brengen, en vervolgens weer meenemen naar waar ze vandaan komen en weer naartoe gaan. Zoals ik naar Oostvoorne, vanavond. Waar wij elkaar morgen weer zien. Want de zondag, dat is en blijft de fijnste dag van de week. Zelfs na deze fijne bijspijkerdagen.

Marijke van Selm


 
terug
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.