Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostvoorne
 
 
VERTROUWEN I (20-3-'20)

VERTROUWEN I (20-3-'20)

We zeiden nog tegen elkaar, mijn jongens en ik, dat het wel een soort geluk is dat er geen kleine kinderen in ons leven zijn (want je zou ze maar moeten opvangen, nu, ik weet hoe het was om drie stuiterende jongetjes in huis te hebben op een regenachtige vakantiedag!) en ook geen bejaarde ouders. Allemaal redelijk gezonde mensen om ons heen. Voor wat dat waard is, want wat zegt zoiets.

Maar toch. Er zijn zoveel verhalen. Van een vriendin overleed de vader, niet aan corona, maar wat doet het ertoe; ze moet afscheid van hem nemen in een kleine, kille setting zonder cake en koffie na afloop. Ik kan er niet bij zijn. En ik ken haar al vanaf mijn twaalfde. Haar werk als begeleider in een dagopvang voor dementerenden komt stil te liggen, en hoe moet het gaan met al die mensen die nog nét thuis konden blijven, met ondersteuning van die paar dagen opvang? Een andere vriendin werkt als jeugdverpleegkundige bij de GGZ, en moet extra gefocust zijn op suïcidale gedachten bij jongeren, maar hoe hou je in vredesnaam nu de vinger aan de pols? Anderen werken in het ziekenhuis. Als verpleegkundige. Als dominee. Die vertelt dat ze niet op de IC mag komen, en ook niet op de corona afdeling. Wat een eenzaamheid voor die mensen.

En zo hebben we allemaal onze verhalen. Echt allemaal. Van onszelf, en onze dierbaren. Van familie en vrienden en vriendinnen. Allemaal verhalen uit een onwerkelijke, surrealistische wereld waarin we met z’n allen beland zijn. Wat moet ik er in hemelsnaam over zeggen? Ik weet immers óók niet waarom, en waarheen, en waartoe!?

Maar. Ik weet wel iets anders. Ik weet het omdat ik het zie, aan al het goede en het mooie dat nu gebeurt en zich als een olievlek over ons land verspreidt. Maar ook zonder dat ik het zie zou ik het weten. We zijn niet alleen. Nooit. We zijn in hemelsnaam. Dat zijn we. En met die woorden steek ik het Licht aan, alsmaar weer het Licht aan. Tegen het duister.
Dus wat ik zeggen wil. Tegen jou, en u. En tegen mezelf. Het geeft niet als je het even niet weet. Verdriet en angst zijn óók normaal, nu. Maar we hebben elkaar. En we hebben een God. We hoeven het niet alleen te doen.

Marijke van Selm

PS: Morgen is de kerk weer open van 12:00 - 15:00 uur.
Om een kaarsje te branden en stil te bidden of stil te zijn.
Welkom hoor!
terug
 
 
 
 

Dorpskerk - Hemelvaart - max. 30 kerkgangers
datum en tijdstip 13-05-2021 om 09:30 uur

ds. R. van Selm

meer details

Dorpskerk - Max. 30 kerkgangers
datum en tijdstip 16-05-2021 om 09:30 uur

ds. R. van Selm

meer details

 
Kerkdienst meekijken

meevieren of terugkijken
 
Houd moed ...heb lief!

De rubriek
 
Marijke's blog

Naar blog
 
Ons Kerkblad digitaal

Ons kerkblad!
 
Kringloopwinkel 'Het Vervolg'

 
Overzicht kerkdiensten

Klik HIER voor het overzicht
 
Digitale nieuwsbrief

Voor aanmelden of downloaden PGO Nieuwsbrief klik hier.
 
Kerkdienst meevieren

Kerkomroep.nl
 
Bestellen van Collectebonnen

meer
 
Vraag, opmerking of idee?

Klik HIER meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.