Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostvoorne
 
 
PGO Nieuwsbrief 2022 - 1 april 2022

DIENST ZONDAG 3 APRIL
Voorganger is Anneke Klavers
Organist: Ron van Halen
Er is zondag kinderkerk

LET OP: Aanvang: 9:30 uur
Liturgie
KLIK HIER om de dienst digitaal bij te wonen of terug te kijken.


TOELICHTING BIJ DE LITURGISCHE SCHIKKINGEN.
Het thema van de Veertigdagentijd en Pasen 2022 luidt: “De toekomst tegemoet” en staat in lijn met het jaarthema van de PKN: “Van U is de toekomst”.
De Bijbelteksten bij de liturgische schikkingen zijn uit Lucas en Johannes. Bij iedere tekst staan een korte uitleg met boodschap en enkele kernwoorden, die richting geven aan de schikkingen. De kernwoorden geven aan waar de symboliek en de lezing elkaar raken en worden verbonden.

De basissymboliek.
In de toelichting bij het jaarthema: “Van U is de toekomst” is te lezen dat de mooiste dingen in het leven ons toevallen. Ervaringen die het leven van alledag kleur geven en je dankbaar stemmen.  De kerk is bij uitstek een plek van zulke verrassingen. Liefde en genade van God worden ons aangezegd. Genade is de grondtoon. Als basis voor de schikkingen wordt een conische pot gebruikt om “het ontvangen” te symboliseren. De pot lijkt klein in verhouding tot de hoogte, het tart de standaard regels van de verhouding pot versus bloemstuk. De schikking rust op de bodem van de pot en reikt naar boven, naar de hemel. De natuurlijke uitstraling is transparant, luchtig en benadrukt dat er door genade altijd zicht blijft op het onbekende, op het onverwachte, op het Goddelijke.      

UITLEG VAN DE LITURGISCHE SCHIKKING OP DE 5E ZONDAG VAN DE VEERTIGDAGENTIJD.
Lezing: Lucas 20 : 9 – 19
Kernwoorden: wijngaard  -- afwijzing – het lijden tegemoet
In deze lezing staat het toekomstige lijden centraal op twee manieren, een verwijzing naar het lijden van Jezus en de tekst uit Johannes 15: “Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als jullie in Mij blijven en Ik blijf in jullie, brengen jullie veel vrucht voort. Want zonder Mij kunnen jullie niet doen”. De rank en de druif horen bij elkaar, evenals het werken in de wijngaard bijdraagt aan deze verbinding.


DE BLOEMEN UIT DE KERK gaan met een hartelijke groet namens de gemeente naar:
Mevrouw P.M.J. Kruik-Wageveld
Plantageweg 4 3232 LE  BrielleCOLLECTE - ZONDAG 3 APRIL
De collecte vanmorgen is bestemd voor de 40dagentijdcollecte Werelddiaconaat in Moldavië, het pastoraat en de kerk.
Kinderen en ouderen worden gezien. Door de hoge werkloosheid in Moldavië werken veel mensen in het buitenland. Kinderen en ouderen blijven achter en krijgen thuis niet de zorg en aandacht die ze nodig hebben. In de twee opvangcentra van de christelijke organisatie Bethania krijgen ze dat wel. Kwetsbare kinderen worden na schooltijd opgevangen en krijgen eten en drinken en hulp bij hun huiswerk. Ouderen kunnen in de opvangcentra terecht voor een gezonde maaltijd, gezamenlijke activiteiten en basisvoorzieningen zoals een douche.

U kunt een bijdrage overmaken naar het bekende rekeningnummer NL92 RABO 0350 2655 93 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente Oostvoorne. Wilt u de datum van de zondag vermelden en of er een verdeling is tussen de genoemde doelen.
Hartelijk dank voor uw bijdrage.


ZONDAG 10 APRIL - PALMPASEN
Voorganger: ds. Marijke van Selm
Aanvang: 9:30 uur


STILLE WEEK - UITNODIGING
In de Stille Week wordt op woensdag 13 april weer een sobere maaltijd gehouden in de kerk.

Na de maaltijd zal de film Corpus Christi te zien zijn, gevolgd door een nagesprek onder leiding van dominee Marijke. Vandaag na de dienst en volgende week zondag, 10 april, ligt er een intekenlijst klaar in de kerk, voor de maaltijd en/of de film. U kunt zich ook telefonisch aanmelden bij Liesbeth van Wijnen 06-29184474 en Elly van der Hoek 482743

Aanvang: sobere maaltijd 17.45 uur, inloop vanaf 17.30 uur   
Aanvang film 18.45 uur.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Wilt u opgehaald en thuisgebracht worden, laat het ons weten.  
Na afloop staat er een mandje ter bestrijding van de onkosten.

Over de film: Corpus Christi is een Poolse film (2019) van de regisseur Jan Komasa en duurt 100 minuten. Het filmfestival Rotterdam gaf de volgende toelichting:

Dit aangrijpende, Oscargenomineerde drama met ruwe kantjes is gebaseerd op echte en opmerkelijke gebeurtenissen: burgers die zich in afgelegen dorpjes voordoen als priester. Al dan niet met een echte roeping. In Corpus Christi droomt een 20-jarige jeugddelinquent van een carrière als priester. Maar met zijn strafblad maakt Daniel geen kans. De samenleving heeft hem, als jonge crimineel, sowieso al gediskwalificeerd. Tijdens werkverlof naar een houtzagerij zwenkt de jongeman af naar de lokale kapel, waar hij per ongeluk wordt aangezien voor een jonge priester – die men op dat moment goed kan gebruiken. Als geestelijke betreedt Daniel, aanvankelijk huiverig, de kansel. Tot hij ontdekt dat hij charismatisch is en werkelijk iets kan betekenen voor deze geloofsgemeenschap die worstelt met een trauma. Steeds zelfverzekerder wordend, besluit deze kersverse, onorthodoxe priester de dorpelingen te helpen. Ondertussen worstelt Daniel heimelijk met eigen demonen en de angst dat zijn gewelddadige, criminele verleden hem alsnog komt halen.

Een film over goed en kwaad, acceptatie en vergeving


WEKELIJKSE WANDELING – ELKE DONDERDAGMIDDAG
Verzamel locatie: parkeerplaats Mildenburgbos aan de Hoflaan.
Tijd: 13:30 uur
(Let op: alleen als het niet regent!)


PERSONEEL GEZOCHT
Onze nieuwe rubriek

Bekijk de filmpjes voor:
- REDACTIE KERKBLAD
- SCRIBA

We hopen dat deze filmpjes mensen ertoe zal aanzetten de ‘helpende hand’ uit te steken en te reageren.


JARIG DE KOMENDE WEEK:
zondag Mevr. H.A. Roskam - van der Blom woensdag Mevr. G.E. Gramsma - van Vlijmen
Mevr. S. Meesters Mevr. M.L. Groeneveld
maandag Dhr. P.M. van Reek donderdag Mevr. J.P. Ruigrok - van Bokhorst
Marieke Veth Mevr.W.M.Dogterom-de Gruijter
dinsdag Mevr. A.E. Torreman - van Marion Dhr. A.S.M. Nuijten
Dhr. M. de Graaff Mevr. B.H. Bekker
Mevr. R. van Selm vrijdag Mevr. C.J. Doorduin - Taal
Dhr. R.A. Groeneveld zaterdag Dhr. A.A.F. Swank
Dhr. J. van der Schans Dhr. W. Booij
ALLEMAAL VAN HARTE GEFELICITEERD!
 
 ***************************************************************************
DIRECT NAAR:

Website PGO

Marijke's blog

Het kerkblad digitaal

PGO Kerkdiensten online via kerkdienstgemist.nl

Poëzie: Kees HermisFacebook - KerkOostvoorne
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.