PGO Nieuwsbrief 2021 - 2 april

Orgel: Aart Bergwerff
Trompet: André Leer
Zang: delegatie van de cantorij o.l.v. Elly Bakker
LET OP: de kerkdiensten beginnen vanaf zondag 4 april weer om 9:30 uur!

De dienst online volgen: klik hier

TOELICHTING BIJ DE LITURGISCHE SCHIKKINGEN OP PAASMORGEN
Het thema van de 40dagentijd 2021 van Kerk in Actie is “Ik ben er voor jou”, geïnspireerd op de zeven werken van barmhartigheid. Er zijn zoveel mensen, ver weg en dichtbij, die wachten op een warm woord, een goede daad, een beetje barmhartigheid.

In de Veertigdagentijd staan we stil bij het leven van Jezus. Hij heeft ons laten zien wat barmhartigheid is: de hongerigen eten en de dorstigen drinken geven, de naakten kleden, de vreemdelingen onderdak bieden, de zieken verzorgen, de gevangenen bezoeken en de doden begraven. Zo inspireert Hij ons tot op de dag van vandaag. Als ultieme daad van goedheid gaf Hij zijn leven en stond Hij op uit de dood. De hoop die dát geeft, geven we door: door barmhartig te zijn en goed te doen.

Basisschikking
Elke zondag staat één van de zeven werken van barmhartigheid centraal.
De basisschikking bestaat uit glazen en boomstammetjes, die gezamenlijk een open hart vormen.
Het woord “hart” is terug te vinden in barmhartigheid, het hart dat open staat voor een ander, het hart dat de ander ziet.  “Open” omdat het gaat om de ander, open in de zin  zondag naar voren.

Uitleg bij de schikking op de Paasmorgen.
Vandaag is het thema :”Wie God liefheeft, moet ook de ander liefhebben”.   1 Johannes 4 : 21. In de traditie van de kerk zijn de zes – later zeven—daden die Jezus noemt, de zeven werken van barmhartigheid gaan heten. Een samenvatting die duidelijk maakt waar het ten diepste om draait. Wil je je hart openstellen voor de ander, wil je er daadwerkelijk zijn voor die ander, als die een beroep op je doet. Wees barmhartig, zodat de ander ervaart:  ik ben er voor jou. Het hart is vol bloemen. De stammetjes en stenen zijn vervangen door meer glazen met witte en gele voorjaarsbloemen. De vorm van het hart wordt geaccentueerd door buxustakjes.
Zo verbinden we de tijd voor Pasen met Pasen.

DE BLOEMEN UIT DE KERK gaan met een hartelijke groet namens de gemeente naar: Marianne Hamer, Meeuwenlaan 1 en naar Susan Keegel, Hoefweg 3a

DE REEP VAN DE WEEK gaat naar Meike Verdoorn.

COLLECTES  PAASMORGEN
Werelddiaconaat Paascollecte. Kerk in Actie Werelddiaconaat Zuid-Afrika.
Een toekomst voor kansarme kinderen. Veel zwarte jongeren in de Zuid Afrikaanse stad Pretoria groeien op in gewelddadige wijken en gebroken gezinnen. De helft van hen maakt de middelbare school niet af en 40 procent van de jongeren tussen 15 en 34 jaar is werkloos. Kerk in Actie ondersteunt een organisatie die jongeren helpt met huiswerk, maar vooral met persoonlijke groei. Ze doet dit totdat ze volwassen zijn. Jongeren leren sociale en creatieve vaardigheden waardoor ze weerbaarder worden en kans maken op een beter leven.

Ook vragen wij een bijdrage voor de plaatselijk kerk en het pastoraat.
U kunt uw gift overmaken naar het bekende rekeningnummer NL92 RABO 0350 2655 93 t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente Oostvoorne.
Wilt u de datum van de zondag vermelden en of er een verdeling is tussen de genoemde doelen.
Hartelijk dank voor uw bijdrage.

UITLEG SYMBOLEN NIEUWE PAASPAARS
Met Pasen wordt de nieuwe Paaskaars aangestoken en binnengebracht. Die brandende kaars verwijst naar Christus die uit de dood is opgestaan, die het licht brengt na het donker van de dood. Op de kaars staat een afbeelding van een boom, de Levensboom, met daarachter een regenboog. De Levensboom verwijst naar het scheppingsverhaal. De regenboog komt uit het verhaal over Noach en de zondvloed, en is het teken van het verbond van God met de mensen, en met alles wat op aarde leeft. Boven de afbeelding staat het Christusteken en de eerste en laatste letter van het Griekse alfabet. Deze letters staan symbool voor God, die aan het begin en het eind van ons leven staat, en zo ons leven omsluit.

Zo vertelt die brandende Paaskaars elke zondag dat God aanwezig is, en dat hij door het sterven en weer opstaan van Christus heeft getoond dat wij op hem kunnen vertrouwen; dat door zijn verbond er – ook in deze Corona tijd vol onzekerheid en ziekte – altijd hoop is.
Voor een uitgebreidere uitleg over de Paaskaars verwijzen wij u naar het kerkblad van april.

KERK OPEN
Op zaterdagen is de kerk weer geopend van 11:00 tot 15:00 uur.
U bent van harte welkom om

• Een kaarsje te branden
  • In stilte te zitten
  • Gebed
  • Of gewoon weer even in de kerk te zijn.

KRAAM BUITEN NAAST DE KERK
Tot en met 2e Paasdag staat er buiten een kraam waar u een kaars “Het Licht van Pasen” mee mag nemen en een wens mag hangen in de “Levensboom”.
Voel u van harte welkom, we zien u graag!

**************************************************************************

AANMELDEN VOOR DE DIENST

e-mail:                aanmelden@kerkoostvoorne.nl
Aanmelden:
Voor de dienst van Stille Zaterdag en die van Paasmorgen: uiterlijk zaterdag 17:00 uur

Bij het aanmelden s.v.p. opgeven:
Naam, adres, telefoonnummer en aantal personen + datum van de dienst

BELANGRIJK:
Alleen aanmelden indien U of uw eventuele huisgenoten:
  • geen symptomen heeft als koorts, hoesten en niezen die ook maar enigszins kunnen wijzen op een mogelijke besmetting met corona
**************************************************************************

DIRECT NAAR: