PGO Nieuwsbrief 2016 - 18 maart

Dienst zondag 20 maart - Dienst voor jong en oud

De kinderen gaan zondag tijdens de dienst Palmpasenstokken maken.
Voorganger is ds. Nita v.d. Horst, Ron van Halen is de organist.

Bloemschikking: Op deze zesde zondag van de veertigdagentijd horen we hoe vele voeten zich haasten om getuige te zijn van Jezus' intocht in Jeruzalem.
Feest en verdriet mengen zich: tussen de stenen van de stad glinsteren de tranen.

Palmzondag: 1e collecte Kerk in Actie - Een beter inkomen voor Ghanese boerinnen
Het klimaat verandert. Dat merken we ook in Nederland, bijvoorbeeld aan hevige stormen of zware regenbuien. Maar echt last hebben wij er nog niet van. In een land als Ghana is dat anders, vooral in het noorden. Door de extreme droogte wordt het steeds moeilijker om voedsel te verbouwen. De vrouwen verzamelen daarom kariténoten. Ze maken er boter van om te verkopen op de markt.
De kerk van Ghana helpt de vrouwen daarbij. De landbouworganisatie van deze kerk geeft trainingen, leert nieuwe methodes aan om de noten te verwerken en zorgt voor kleine fabriekjes waar ze de boter kunnen maken.
Kerk in Actie ondersteunt de kerk van Ghana bij hun werk.

Diensten in de Stille Week en Pasen

Ma 21 mrt    - m.m.v. Cantorij olv Elly Bakker
Di 22 mrt     - Stilte vesper met piano
Wo 23 mrt   - Stilte vesper
Do 24 mrt    - Witte Donderdag, viering Schrift & Tafel (S&T)
Vr 25 mrt     - Goede Vrijdag, lezen van het lijdensverhaal uit het Matteüsevangelie
                     afwisselend met zang en muziek. M.m.v.  lectoren.
Za 26 mrt     - Paaswake (nachtdienst), m.m.v. de cantorij o.l.v. Elly Bakker (dirigent en fluit) en
                     Jolanda Zwoferink (orgel)
Aanvang diensten ma t/m vr: 19:30 uur / zaterdag nachtdienst aanvang 22:00 uur

Zo 27 maart - 1e Paasdag, we vieren dat "de Heer, waarlijk is opgestaan,Halleluja". Aanvang 10:00 uur

Voorganger bovenstaande diensten: ds. Nita v.d. Horst

Veertigdagentijd 2016.
Dit jaar valt Pasen erg vroeg in de tijd. Aswoensdag begon al op 10 februari  2016. Het is de bedoeling dat we iedere woensdag van de veertigdagentijd een stiltevesper houden, waarbij we ons laten inspireren door de Psalmen. Soms door na te denken over de tekst, soms door achtergrondmuziek van orgel of piano. Dit wordt tijdens een vesper afgewisseld. In overleg met Jolanda Zwoferink wordt de muziek verzorgd. Liesbeth van Wijnen, Jaap en Nita van der Horst hebben vorig jaar een avond mee gedaan met een stiltetour georganiseerd door de schrijfster van het boek: "Herademen met de Psalmen" Mirjam van der Vegt en de muzikant die de Psalmen op eigen muziek heeft gezet Ronald Koops.  Het was verrassend mooi en het oefenen in rust raakt als het ware je diepste zijn aan. Je komt letterlijk tot rust. De avonden beginnen om 19.30 uur en een vesper duurt ongeveer dertig tot vijfenveertig minuten. Allen van harte uitgenodigd.
Nita van der Horst

40-dagentijd en de kinderkerk
Stap, stap, stap, 'hoe lang is het nog' vroeg de kleine zoon aan de grote vader.
'Nog maar 1 zondag'. 'Maar dat is nog zo ver', zei het kind. 'Iets is ver als je niets hebt om naar uit te kijken' sprak  vader. Stap, stap, stap. 'Maar waar kijk ik dan naar uit, de weg lijkt wel oneindig', zuchtte de zoon. 'Houdt in gedachte dat we op weg gaan naar een feest. Dat we onderweg  vele reizigers zullen tegenkomen. Volwassenen en kinderen, mensen die naar het feest gaan, omdat ze weten dat het feest wordt. Mensen die per ongeluk aansluiten en nieuwsgierig zijn naar het feest.
Of, zij die verdwaalt zijn en mee zullen lopen, omdat het ze de weg leert terug te vinden.
Allemaal redenen om met elkaar mee te lopen', zei de vader. Stap, stap, stap. Vader stopte en haalde iets uit zijn rugzak. Het was een klein notitieboekje en er stond op reisgids.
' Hier, zei hij, die is voor jou. Ik heb de reis al vaker gemaakt en weet wat me te wachten staat, dat we zullen lopen door de woestijn, over bergen en door dalen en tussen de mooiste druivengaarden. Schrijf elke dag een stukje over wat je meemaakt, wat je ziet en wie je hebt leren kennen.
Je zult dan merken dat bij elke stap het feest snel dichter bij komt.....'
Tijdens de 40 dagen gaan we op stap. Elke week een paar stappen dichter bij Pasen.
Onderweg vinden de kinderen in een koffer steeds een voorwerp én een opdracht.
Hiermee gaan de kinderen aan de slag in een eigen reisgids.
Wij hopen dat veel kinderen met ons mee zullen reizen en hun eigen reisgidsje helemaal vol kunnen schrijven.
Namens de kinderkerk, een fijne 40 dagentijd.

Zomertijd
Zondag 3 april begint de dienst weer om 9:30 uur, deze zomertijdse begintijd loopt tot eind september.
Zondag 2 oktober schakelen we weer naar wintertijd.