Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostvoorne
 
 
PGO Nieuwsbrief 2016 - 12 februari
Dienst zondag 14 februari – Dienst voor jong en oud
Dit keer met zanger, entertainer, (liedjes)schrijver en theoloog Rob Favier.
Hij zal de dienst leiden én ons laten genieten van zijn eigen muziek.

De dienst zal beginnen om 10.00 uur en natuurlijk is er voor de kinderen gewoon kinderkerk.
Liturgie
Meer informatie: www.robfavier.nl

 
Bloemschikking
Het centrale thema is de beweging van de ene mens naar de andere en daarmee ook naar de Ander, naar God. Om deze beweging vorm te geven is er gekozen voor schoenen in de schikkingen: gaan op de weg van het leven en ook   " Ik ga, zet een stap naar de ander "
Bij deze eerste zondag in de veertigdagentijd zien we een schikking van 40 witte tulpen, voor alle dagen een tulp.
Deze tulpen verwijzen naar bezinning en gebed; een uitnodiging om met Jezus te waken en te bidden.
 
 
De bloemen uit de kerk gaan als groet naar fam Herlaar, Zwartegatseweg 2
 
 
1e collecte: 40dagentijd Kerk in Actie: Steun weeskinderen in de Oekraïene
Weeskinderen in Oekraïne groeien op zonder de zorg en warmte van hun ouders. Zij hebben behoefte aan een veilige omgeving, eten en onderwijs. De lokale kerk in het dorp Kovcheg (Noordwest-Oekraïne) heeft samen met World Partners een weeshuis opgericht voor kinderen van vier tot zestien jaar. Hier wonen 25 kinderen permanent. Anderen wonen er tijdelijk, omdat hun ouders niet goed voor hen kunnen zorgen.
In het nabijgelegen dorp Zhovtneve kunnen kinderen in een dagcentrum van de kerk terecht voor een maaltijd en huiswerkbegeleiding. Ook wordt er uit de Bijbel voorgelezen en kunnen ze schoolspullen en kleding krijgen. Voor 40 kinderen is het dagcentrum een veilige haven, waar ze kunnen eten en even onbezorgd kunnen spelen. Voor € 3,50 krijgt een kind een gezonde maaltijd, voor € 10,- kan een kind een maand lang naar school, inclusief schooluniform en boeken.


40-dagentijd en de kinderkerk
Stap, stap, stap, 'hoe lang is het nog' vroeg de kleine zoon aan de grote vader.
'Nog 6 zondagen'. 'Maar dat is nog zo ver', zei het kind.
'Iets is ver als je niets hebt om naar uit te kijken' sprak  vader. Stap, stap, stap.
'Maar waar kijk ik dan naar uit, de weg lijkt wel oneindig', zuchtte de zoon.
'Houdt in gedachte dat we op weg gaan naar een feest. Dat we onderweg  vele reizigers zullen tegenkomen.
Volwassenen en kinderen, mensen die naar het feest gaan, omdat ze weten dat het feest wordt.
Mensen die per ongeluk aansluiten en nieuwsgierig zijn naar het feest. Of, zij die verdwaalt zijn en mee zullen lopen, omdat het ze de weg leert terug te vinden.
Allemaal redenen om met elkaar mee te lopen', zei de vader. Stap, stap, stap. Vader stopte en haalde iets uit zijn rugzak.
Het was een klein notitieboekje en er stond op reisgids.' Hier, zei hij, die is voor jou.
Ik heb de reis al vaker gemaakt en weet wat me te wachten staat, dat we zullen lopen door de woestijn, over bergen en door dalen en tussen de mooiste druivengaarden. Schrijf elke dag een stukje over wat je meemaakt, wat je  ziet en wie je hebt leren kennen. Je zult dan merken dat bij elke stap het feest snel dichter bij komt.....
Tijdens de 40 dagen gaan we op stap. Elke week een paar stappen dichter bij Pasen.
Onderweg vinden de kinderen  in een koffer steeds een voorwerp én een opdracht. Hiermee gaan de kinderen  aan de slag in een eigen reisgids.
Wij hopen dat veel kinderen met ons mee zullen reizen en hun eigen reisgidsje helemaal vol kunnen schrijven.

Namens de kinderkerk, een fijne 40 dagentijd.
 

Lezing, uitleg van onmogelijke bijbelverhalen door ds. Piet Schelling over zijn boekje  “Vreemd en bizar”
Geweld, mishandeling, seksuele uitspattingen  – het staat allemaal in de Bijbel. Teksten die indruisen tegen onze normen en waarden, onze rechtsorde en humaniteit. Predikant en publicist dr. Piet Schelling  (1946) las een aantal van deze bizarre verhalen en zocht naar de betekenis voor onze tijd. Hij publiceerde hierover een boek met de titel: Vreemd en bizar – Lastige bijbelverhalen.
 
Wat moeten we met zulke teksten?  Een vraag die veel christenen zich stellen. Nog actueler is het thema geworden nu extremisten in de islam zich bij gewelddadigheden beroepen op bizarre  teksten uit hun heilig boek. De auteur  komt  op 16 februari vertellen hoe hij die onmogelijke verhalen bruikbaar maakt voor onze tijd. Een spannende sessie!
 
Datum: dinsdag 16 februari 2016
Tijd: 20.00 uur (vanaf 19.45 uur staat de koffie klaar)
Plaats: consistorie van de Dorpskerk
 
Aanmelden via mail: pastoraat@kerkoostvoorne.nl of telefonisch bij één van de ouderlingen.


 
Dienst woensdag 17 februari – Stiltevesper
Voorganger ds. Nita v.d. Horst, aanvang 19:30 uur
 
 
Dienst zondag 21 februari - voorganger is ds. H. Perfors, aanvang 10:00 uur
 
 
De Herberg volgende week zondag weer open!
Zondagmiddag 21 februari vanaf 15.00 uur is de Herberg weer geopend. Mevrouw Sjanie Klok is te gast. Mevrouw Klok is aanwezig geweest bij Oostvoorne in vroeger tijden met haar zakdoekjes. Ook tijdens de Herberg neemt ze de zakdoekjes mee en verteld hoe het zo gekomen is dat ze zakdoekjes verzameld.
U bent van harte welkom!
Annie van Maanen en Liesbeth van Wijnen40 dagentijd kalender “Zet een stap naar de ander”
De kalender sluit aan bij de campagne “Ik ga. Zet een stap naar de ander”.
De kalender bevat veel meditatief materiaal in de vorm van gebeden, gedichten en Bijbelteksten met uitleg.
Elke week heeft een suggestie om letterlijk stappen te zetten. Elke dag heeft een bijbel leessuggestie om verder te lezen.

U was gewend om de kalender bij het kerkblad te ontvangen. Ieder jaar kregen we kalenders retour van mensen die er geen prijs op stelden en bleven er kalenders over. Maar gelukkig kregen we ook veel positieve reacties van gemeenteleden die de kalender ontvingen.
In overleg is besloten om de kalender vanaf nu voor de kostprijs van € 3,50 te verkopen.

De kalender wordt na de dienst verkocht. Komt u niet naar de dienst maar wilt u ook graag een exemplaar ontvangen dan kunt u mailen naar diaconie@kerkoostvoorne.nl of pastoraalteam@kerkoostvoorne.nl. U kunt ook bellen naar één van de diakenen of ouderlingen.
 
Namens de diaconie en het pastoraal team
Elly van der Hoek en Liesbeth van Wijnen
 
 

Vastenproject: Help vrouwen met borstkanker in Oekraïne aan medicijnen
Deze vrouw vertelt haar verhaal aan Erika, de secretaresse van het diaconale centrum


Toelichting bij het vastenproject.
De vastenactie heeft als doel om vrouwen, veelal boven de zeventig jaar, met borstkanker te helpen. Op onze reis naar Oekraïne sliepen wij (Jaap, Nelleke en ik) in de vanouds (11e eeuw!) Hongaarse stad in een gastenverblijf van de diakonie van de protestantse kerk.
We kwamen meerdere vrouwen tegen. Sommigen graatmager. Zij vroegen om hulp, hetzij voor voedsel, hetzij voor brandstof, hetzij voor medicijnen en pijnstillers. Het hoofd van de diakonie zuchtte diep. “Zoveel vrouwen van die leeftijd die borstkanker hebben, vermoedelijk na de ramp in Tsjernobyl in 1986.” De grivna is 3,5 keer over de kop gegaan en opnieuw zijn de gepensioneerden de dupe. Hun pensioen is nog € 40,00 waard, terwijl een brood € 0,80 kost.
Er zijn geen verzekeringen, zodat medicijnen zelf betaald moeten worden. De vrouw werd op de voedsellijst gezet voor warme maaltijden en om de dag een brood. Maar zo kloppen er duizenden aan en een diakonie kan alleen maar geven als anderen geven. “Zet een stap naar de ander” en doet u/doe jij mee met de actie? De jampotjes hebt u/ heb jij vast wel thuis, dan delen wij stickers uit voor de bestemming van de actie. Aan het eind van de veertigdagentijd kan het jampotje in de kerk worden gezet of het gespaarde geld kan als gift worden overgemaakt naar St. Nederland voor Oekraïne – Oostvoorne (vz. Nita van der Horst).

De stichting staat ANBI genoteerd. Rekeningnummer: NL40RABO 0327 1395 95 o.v.v. vastenactie PGO 2016. Na Pasen wordt het bedrag overgemaakt naar een eurorekening van de diakonie van Transkarpaten in Hongarije. We hebben deze transactie al eerder gedaan en het komt keurig aan.
Ds. Nita v.d. Horst


 
 

 
 
 
 
 

Dorpskerk
datum en tijdstip 21-08-2022 om 09:30 uur

ds. R. van Selm

meer details

 
Kerkdienst meekijken

meevieren of terugkijken
 
Overzicht kerkdiensten

Klik HIER voor het overzicht
 
Collectegeld overmaken?

Bijdrage overmaken voor de collecte? meer
 
Marijke's blog

Naar blog
 
Ons Kerkblad digitaal

Ons kerkblad!
 
Kringloopwinkel 'Het Vervolg'

 
Digitale nieuwsbrief

Voor aanmelden of downloaden PGO Nieuwsbrief klik hier.
 
Vraag, opmerking of idee?

Klik HIER meer
 
Bestellen van Collectebonnen

meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.