ENERGIE BESPAREN: DAT LEVERT WAT OP! ENERGIE BESPAREN: DAT LEVERT WAT OP!

Wilt u eens wat leuks en nuttigs doen tijdens deze lockdown, maar toch veilig, dan is hier een suggestie: Doe mee met een online ENERGIEWORKSHOP.

U kunt kosteloos een virtuele energie-workshop volgen. Tijdens de anderhalf uur durende workshop komen diverse energieonderwerpen aan bod, krijgt u praktische tips om energie te besparen en kunt u uw vragen stellen. Per workshop is plaats voor twaalf deelnemers, dus het blijft kleinschalig.

De gemeente Westvoorne heeft professionele energiecoaches ingehuurd in het kader van het initiatief Duurzaam Westvoorne. Ze hebben een leuk programma samengesteld waarin u beter inzicht krijgt in uw energieverbruik.  Besproken worden eenvoudige maatregelen die u zelf kunt nemen om flink te besparen op uw energierekening. Dat is goed voor het milieu, voor uw portemonnee en voor uw wooncomfort.
Aanmelden kan eenvoudig via deze link: Aanmelden Energieworkshop Westvoorne

De overgebleven geplande data zijn:
Maandag 1 maart 19.30-21.00

Voorbeeld van agenda met gespreksonderwerpen en werkvormen
De workshop gaat over energiebesparing door gedragsverandering.We gaan dus niet echt in op technische aanpassingen in huis.
Uiteraard komt dat zijdelings wel aan bod en deelnemers kunnen er vragen over stellen. Onze insteek is echter de energiebesparing die je kunt behalen d.m.v. gedrag, omdat we hiermee een breder publiek kunnen bereiken.Bijna iedereen kan met puur gedragsverandering verminderen op het energieverbruik.

We beginnen de workshop met een oefening om de energierekening beter te begrijpen. We vragen deelnemers hun energierekening vooraf klaar te leggen en met een oefening gaan we deze “ontleden”. Dit geeft inzichten in het verbruik en dient als opstap om het energieverbruik verder onder de loep te nemen.
De energierekening geeft vaak al richting voor hoe mensen verdere energiebesparing het beste kunnen aanpakken. Na de pauze doen we een oefening waarbij we het energiegebruik van allerlei elektrische apparaten onder de loep nemen. Deze oefening dient om mensen een beter idee te geven van welke apparaten hoeveel verbruiken en tevens geven we tips hoe je deze apparaten op een zuinige manier kunt gebruiken. Tenslotte doen we een oefening waarbij gas- en elektraverbruik samen onder de loep worden genomen: we lopen een denkbeeldig huis door en brainstormen samen welke gedragingen per vertrek energie kunnen besparen – aangevuld door ons wanneer bepaalde aspecten onderbelicht blijven in de brainstorm. Dat is een omschrijving van de workshop in een notendop.

Het standaardprogramma voor de workshop is als volgt:

Onderdeel Tijdsduur (min) Werkvorm
Kennismaking 10 Gespreksronde
Energierekening 30 Individuele oefening: vragen beantwoorden
Pauze 5
Grootverbruikers 20 Groepsoefening: apparaten indelen op verbruik
Tips in huis 20 Groepsoefening: brainstorm
Afsluiting 5

Type online platform dat u gebruikt voor de workshop
We gebruiken Zoom met een unieke link voor elke workshop om de veiligheid te waarborgen. Tevens maken we gebruik van de tools Mural en Mentimeter om oefeningen te doen. Deelnemers hoeven daar geen account voor aan te maken. Via scherm delen kunnen de deelnemers meekijken naar deze externe tools. Mocht dit te ingewikkeld zijn voor deelnemers, dan kunnen we de versimpelde versie doen.

Of er voorbereiding nodig is voor een workshop (bv. verbruiksgegevens)
Er is geen voorbereiding nodig. We vragen deelnemers alleen om vooraf hun laatste energiejaarrekening klaar te leggen.

Promotiemateriaal
Er is promotiemateriaal voor de workshops, zie:

CV van de workshopleider
De workshop worden gegeven door Imke Tegels en Lisa Kouwenberg.
Hieronder vindt u een link van hun profielen.

Energie besparen levert wat op!

Vriendelijke Groeten,

Jan de Rijke