Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostvoorne
 
 
Coby Beukema Coby Beukema

Ze leeft feitelijk al acht jaar in lockdown, Coby. Dat is de tijd waarin de ziekte ALS haar langzaam maar zeker heeft opgesloten in haar eigen lichaam en haar elektrische rolstoel. Woorden die opeens niet meer zo makkelijk uit je mond komen, benen en armen die geleidelijk dienstweigeren. En op een dag zit vrijwel je hele lijf op slot, en jij daarbinnen in afzondering. Zo is het leven voor Coby geworden. Alleen de gedachten, die zijn nog vrij. En die zijn nog altijd wonderlijk positief. Want zo zit ze nu eenmaal in elkaar. Wat niet wil zeggen dat het niet bij tijden intens verdrietig is dat haar leven (en dat van haar gezin!) deze wending heeft genomen. Maar als iemand de kunst verstaat om niet alleen van het halfvolle glas te genieten, maar de inhoud ervan zelfs over te gieten in een kleiner glaasje zodat je weer een héél vol glas hebt dan is zij het wel. Ja, dat zou je levenskunst kunnen noemen. Laten we dat maar doen.

Vóór die acht jaar was Coby met hart en ziel juf op de Gelinckschool in Oostvoorne, een basisschool voor speciaal onderwijs. Ze is ook moeder, van twee zoons, en oma, ook weer van twee jongetjes. En ‘de vrouw van’ natuurlijk: Peter, met wie ze alles samen aangaat. Hij staat haar bij, en hij zorgt er ook voor dat er goed voor haar gezorgd wordt. Dat is niet altijd vanzelfsprekend in een situatie waarin je thuis afhankelijk bent van zoveel zorg, uitgevoerd door allerlei verschillende mensen en instanties. Soms is het dan nodig dat iemand weer eens vertelt dat je niet je ziekte bent geworden, hoe opgesloten je ook bent, maar dat je nog altijd Coby bent. En dat je ook als zodanig wilt worden aangekeken en -gesproken.

Dat laatste gaat trouwens in breder verband op, zoals ze zelf zegt in het filmpje. Dus neem het ter harte. In het algemeen, en in het bijzonder. Doe je best….

Filmpje met Coby (en Peter)

Foto's


terug
 
 
 
 

Dorpskerk - Dienst van S&T
datum en tijdstip 26-06-2022 om 09:30 uur

ds. R. van Selm

meer details

 
Kerkdienst meekijken

meevieren of terugkijken
 
Overzicht kerkdiensten

Klik HIER voor het overzicht
 
Collectegeld overmaken?

Bijdrage overmaken voor de collecte? meer
 
Marijke's blog

Naar blog
 
Ons Kerkblad digitaal

Ons kerkblad!
 
Kringloopwinkel 'Het Vervolg'

 
Digitale nieuwsbrief

Voor aanmelden of downloaden PGO Nieuwsbrief klik hier.
 
Vraag, opmerking of idee?

Klik HIER meer
 
Bestellen van Collectebonnen

meer
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.